Tijdens de Raceroei Regatta gaat de eerste nationale wedstrijd van dit seizoen op de Willem-Alexander baan (WAB) van start. Er zal dit jaar op de WAB gewerkt met een gestandaardiseerd fairnessprotocol dat is toegespitst op de WAB.
Het protocol is afgestemd tussen de Kamprechtercommissie en de wedstrijden (Raceroei Regatta, Westelijke, Northwave en de NSRF-Slotwedstrijden). Ervaringen van voorgaande jaren van deze wedstrijden zijn daarbij gebruikt. Hierdoor is dit jaar het protocol niet alleen verbeterd, maar is deze ook voor alle vier de wedstrijden gelijk. Afwijkend in het fairnessprotocol op de WAB ten opzichte van de protocollen die op de Bosbaan gebruikt worden, is de manier waarop wordt omgegaan met het gebruik van de 8-ploegenbaan. Het protocol zal gepubliceerd worden op de website van de KNRB.
 
Het gebruik van de 8-ploegenbaan heeft spannende en spectaculaire finales tot gevolg, maar geeft de wedstrijdorganisaties ook minder ruimte om in te spelen op de gevolgen van harde wind. Om eerlijke wedstrijden te blijven garanderen kan de situatie zich voordoen dat finales toch met 6 ploegen gevaren gaan worden in plaats van met 8 ploegen. Wanneer dit nodig is, zullen de promotieschema’s vanuit de voorwedstrijden zodanig worden aangepast dat de twee slechtst gekwalificeerde ploegen niet meer mee kunnen doen aan de finale. De 6 best gekwalificeerde ploegen kunnen dan roeien in de wedstrijdbanen om een zo eerlijk mogelijke race te kunnen varen. De optie om van 8 naar 6 banen te gaan heeft de voorkeur boven het varen in een waaiervorm, omdat op deze manier geen enkele ploeg op een voor- of nadeelbaan vaart.